.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ STRESS TESTS ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ !!!

Γράφει ο Κυριάκος Τόμπρας
Η αλήθεια για τα STRESS TESTS των 4 συστημικών τραπεζών είναι απλή και πολύ ... πικρή, αν υπολογίσει κανείς ότι μέχρι σήμερα έχουν κοστίσει στους Έλληνες και Ευρωπαίους φορολογούμενους περισσότερα από 200 Δις !!! 
ΤΑ STRESS TESTS ΤΑ ΠΕΡΑΣΕ ΜΟΝΟΝ Η ALPHA BANK !!!
Ιδού και τα αποτελέσματα !!!
































Η ΕΚΤ όμως, προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα μεγάλων αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων και διαταραχθεί η συστημική προεκλογική σταθερότητα του success story της Κυβέρνησης και της Τρόικα, επινόησε το σενάριο των δυναμικών ισολογισμών, προκειμένου να μην αφήσει μετεξεταστέα καμία από τις 3 καταρέουσες σήμερα ελληνικές συστημικές τράπεζες, μεταφέροντας το πρόβλημα - όπως γίνεται σε μόνιμη βάση από το 2008 - στο μέλλον !!!

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ STRESS TESTS ΑΛΛΑ SWAPS ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ !!!

Η αλήθεια περιγράφεται με απόλυτη ακρίβεια από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, αρκεί κανείς να αλλάξει τη σειρά των 3 παραγράφων που την αποτελούν.

Έτσι, η αναμορφωμένη ανακοίνωση της ΤτΕ έχει ως εξής :
".......... Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Alpha Bank A.E. δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, η οποία όμως υπερκαλύπτεται από την καθαρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε το 2014 μετά και την αφαίρεση του ποσού εξαγοράς προνομιούχων μετοχών.
Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Εθνική Τράπεζα Α.Ε. και η Eurobank Ergasias A.E. παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τις οποίες πραγματοποίησαν το 2014. Ωστόσο, όπως αναφέρει η συγκεντρωτική έκθεση της Συνολικής Αξιολόγησης: «για [αυτές] τις τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και οι οποίες εμφανίζουν κεφαλαιακή υστέρηση βάσει του στατικού ισολογισμού, οι προβολές βάσει του δυναμικού ισολογισμού (οι οποίες εκπονήθηκαν παράλληλα με την αξιολόγηση βάσει του στατικού ισολογισμού, καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης συμφωνήθηκαν με την ΓΔ Ανταγωνισμού μετά την 1η Ιανουαρίου 2014) θα ληφθούν υπόψη από τις Μικτές Εποπτικές Ομάδες για τον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαιακών απαιτήσεων. Βάσει του δυναμικού ισολογισμού, μία τράπεζα (Εθνική Τράπεζα Α.Ε.) δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων και ακόμη μία (Eurobank Ergasias A.E.) στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση».
Τρία από τα τέσσερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν μέρος στη Συνολική Αξιολόγηση δεν παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων με βάση την υπόθεση δυναμικού ισολογισμού και το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση........"


ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ STRESS TESTS  θα φανούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, από την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι 4 συστημικές τράπεζες στα ζητήματα των κόκκινων δανείων και της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Εμείς, επειδή κουραστήκαμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια, θέτουμε ξανά τα ίδια απλά ερωτήματα, στα οποία μέχρι σήμερα κανείς από τους αρμόδιους των stress tests δεν τολμά να απαντήσει :

-- Τι προκύπτει από την επικαιροποίηση των 2 εκθέσεων της BlackRock (2011/2013) ως προς το πραγματικό ύψος των ζημιών πιστωτικού κινδύνου, συνυπολογίζοντας κατά ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΙΙ τον κίνδυνο αγοράς και τον λειτουργικό κίνδυνο ;;;

-- Σε τι ύψος υπολογίστηκαν συνολικά τα κόκκινα δάνεια, στα πλαίσια των stress tests ;;;
Αν έχουν υπολογιστεί στα 75 Δις, την ώρα που οι ίδιοι οι τραπεζικοί κύκλοι δηλώνουν ότι στην πραγματικότητα ξεπερνούν τα 100 Δις, τότε αντί για stress tests είναι καλύτερα να μιλάμε μόνο για stress, αφού τη διαφορά των 25 Δις δεν τη καλύπτει καμίας μορφής δυναμικότητα ισολογισμών, ούτε ακόμη μετά από 10 χρόνια.

Καλή η θεωρία των ασκήσεων επί χάρτου που όλοι διδαχθήκαμε στα Πανεπιστήμια, από κάποιους ανίκανους να διαχειριστούν ακόμη και τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό καθηγητάδες, αλλά υπάρχει και η πράξη της σκληρής πραγματικότητας που βιώνουμε καθημερινά όλοι όσοι καλούμαστε να εφαρμόσουμε τη θεωρία επί του πιεστηρίου !!!

Και μεγαλύτερο πιεστήριο από το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα.

Έχουμε λοιπόν και λέμε :

Στα 20.000 περίπου συνολικά προϊόντα (δάνεια και κάρτες) που συμπεριλαμβάνονται στις Ομαδικές Αγωγές του Κινήματος κατά των Τραπεζών, η στατιστική είναι η εξής :

-- 80% των συμβάσεων είναι με καθυστερήσεις μεγαλύτερες των 90 ημερών
-- 10% των συμβάσεων είναι με καθυστερήσεις μέχρι 60 ημερών και
-- 10% των συμβάσεων είναι με καθυστερήσεις μέχρι 30 ημερών.

Παρόλα αυτά, οι καταγγελθείσες από τις τράπεζες συμβάσεις δεν ξεπερνούν το 25% του συνόλου, ενώ οι διαταγές πληρωμής που έχουν μέχρι σήμερα επιδοθεί στους ανωτέρω δανειολήπτες είναι στο σύνολό τους 450, ήτοι ποσοστό 2,25 %.

Έτσι λοιπόν, ενώ στην πραγματικότητα τα κόκκινα δάνεια των μελών του κινήματος ξεπερνούν το 90% του συνόλου, αφού αυτά με καθυστέρηση 60 ημερών τον επόμενο μήνα θα γράφουν 90 ημέρες καθυστέρησης, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις των εναγομένων τραπεζών και κατά τα δυσμενέστερα δυναμικά σενάρια προβλέψεων, αυτά εμφανίζονται μετά βίας στο 35%-40% του συνόλου.

Και επειδή το δείγμα των 20.000 πιστωτικών προϊόντων των μελών του Κινήματος ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι ίσως το μεγαλύτερο στην Ελλάδα (εξαιρώντας φυσικά τις ίδιες τις τράπεζες), αναγόμενα τα στατιστικά του δείγματος αυτού στα επίσημα στοιχεία που κυκλοφορούν από το τραπεζικό σύστημα για τα κόκκινα δάνεια, το ποσό που προκύπτει προκαλεί ίλιγγο αφού προσεγγίζει τα 190 Δις !!!

Απαντήστε μας λοιπόν κύριοι των τραπεζών, της ΤτΕ και της ΕΚΤ στις ερωτήσεις που σας θέτουμε εδώ και 6 ολόκληρους μήνες, για να καταλάβουμε επί τέλους πόσο δυναμικά είναι τα σενάρια που επινοήσατε προκειμένου να μας πείσετε ότι οι πτωχευμένες, κρατικοδίαιτες παράγκες σας, τις οποίες τολμάτε ακόμη να αποκαλείτε τράπεζες, είναι υγιείς και βιώσιμες.
Όσο βιώσιμο μπορεί να είναι και το δημόσιο χρέος, το οποίο φουσκώνετε καθημερινά με τις εγγυήσεις των δανείων σας στην ΕΚΤ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates