.

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΠΑ. ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ !!!

Να μην χρεώνουν ΦΠΑ 6,5% έως 23%, επιτρέπει σε περισσότερους από 400.000 μικρομεσαίους η κυβέρνηση. 

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κύριος Χαρδούβελης, όσοι έχουν τζίρο κάτω των 10.000 ευρώ, μπορούν αν θέλουν να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ. «Αποκτούν έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αφού δεν θα χρεώνουν ΦΠΑ» τόνισε ο κύριος Χαρδούβελης, ενώ θα απαλλαγούν από τα κόστη και την ταλαιπωρία για να υποβάλλουν κάθε τρεις και λίγο δηλώσεις ΦΠΑ στην εφορία.
Το σχέδιο αφορά μόνο στα φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις) που θα πρέπει πριν επιλέξουν, να παραμείνουν στο σύστημα ΦΠΑ για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Κριτήριο θα είναι ο τζίρος των τελευταίων ετών, ενώ το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2015 και κριτήριο θα είναι τα κέρδη του 2013 που δηλώθηκαν το 2014.

Ποιοι θα γλιτώσουν 23% ΦΠΑ
Είχε προηγηθεί πάντως μια διαπραγμάτευση του αρμόδιου υφυπουργού κυρίου Γιώργου Μαυραγάνη με την Τρόικα, προκειμένου να απαλλαχθούν από τον ΦΠΑ οι μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. 
Η απαλλαγή από ΦΠΑ των επιχειρήσεων με πολύ μικρό τζίρο βρίσκει σύμφωνη την Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κλιμάκια του ΔΝΤ και κυβέρνηση διαφωνούσαν για το όριο του τζίρου που θα επιλεγεί.
Στο "παζάρι" αυτό, το οικονομικό επιτελείο ζητούσε να τεθεί χαμηλό όριο στα 10.000 ευρώ, κάτω από το οποία δεν θα υπάγεται ένας επιτηδευματίας σε ΦΠΑ. Έτσι απαλλάσσονται 400.000 και πλέον επιτηδευματίες. Αντιθέτως το ΔΝΤ πίεζε να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ σχεδόν 600.000 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ανεβάζοντας το όριο τζίρου στα 20.000-25.000 ευρώ.
Πρόκειται για ένα μέτρο που θα μπορούσε –υπό προϋποθέσεις- να προσδώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους μικρομεσαίους, μέσω της φοροελάφρυνσης των υπηρεσιών και αγαθών που προσφέρουν στο καταναλωτικό κοινό. Θα τους απάλλασσε από το άχθος των αλλεπάλληλων δηλώσεων ΦΠΑ, αλλά και το κράτος από το διοικητικό κόστος ελέγχου εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών και εμπόρων που συχνά μπαίνουν στον πειρασμό να…. κρατάνε στο ταμείο τους τον ΦΠΑ που εισπράττουν. Παράλληλα ίσως περιόριζε το «παζάρι» της μη έκδοσης αποδείξεων με τους πελάτες, με κίνητρο την αποφυγή πληρωμής του ΦΠΑ 23% επί της αξίας της συναλλαγής.
Αν και το μέτρο έρχεται σε αντίθεση με το δόγμα «ΦΠΑ παντού» που επιβλήθηκε το 2011 ακόμα και στους δικηγόρους, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης που δεν εφαρμόζει την εξαίρεση από ΦΠΑ βάσει του ετησίου τζίρου και αναγκάζει και τις ατομικές επιχειρήσεις να παραμένουν υπόχρεες σε ΦΠΑ.
Η εισήγηση στηρίζεται στην διαπίστωση πως το δημόσιο χάνει περισσότερα από όσα εισπράττει από ΦΠΑ που του αποδίδουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Περίπου το 42% των φορολογουμένων δηλώνουν τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ και ο ΦΠΑ που αποδίδουν είναι… αρνητικός! Δηλαδή αντί να πληρώνουν ΦΠΑ, παίρνουν πιστωτικό για επόμενη χρήση μελλοντικά ή τους επιστρέφεται στην τσέπη, μειώνοντας τα δημόσια έσοδα.

Ποιοι κερδίζουν
Μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν θα χρεώνουν ΦΠΑ, αποφεύγουν όλες τις απαιτήσεις συμμόρφωσης σχετικά με την είσπραξη του φόρου, δηλαδή την εγγραφή, την τήρηση λογιστικών βιβλίων, την τιμολόγηση, την υποβολή δηλώσεων, εμβάσματα κλπ.

Ποιοι χάνουν
Παρόλα αυτά, από ένα τέτοιο μέτρο πολλοί μικρομεσαίοι και επαγγελματίες θα έβγαιναν χαμένοι, επειδή χάνουν το «προνόμιο» να … τζιράρουν ή να συμψηφίζουν τον ΦΠΑ που έβαλαν στο ταμείο τους με τον ΦΠΑ που πλήρωσαν σε άλλους επαγγελματίες και προμηθευτές.

Με βάση στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, 207.000 φορολογούμενοι που είχαν ζημιές ή μηδενικό τζίρο, αντί να αποδώσουν 38,1 εκατ. ευρώ ΦΠΑ είχαν «πίστωση» ή επιστροφή ΦΠΑ 150,44 εκατ. ευρώ. 
Μόνον από αυτούς, το δημόσιο χάνει 112,3 εκατ. ευρώ το χρόνο και πάνω από 200 εκατομμύρια συνολικά, μαζί με τους 208.570 φορολογούμενους που είχαν τζίρο από 1 εως 10.000 ευρώ και ενώ έπρεπε να αποδώσουν ΦΠΑ 235 εκατ. ευρώ τελικά πήραν πίσω 324,26 εκατ. ευρώ –δηλαδή το δημόσιο έχασε άλλα 89 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ
http://www.synpeka.gr/ellada/forologika/item/26833-pws-oi-mikroepaggelmaties-apallassontai-apo-fpa-poioi-kerdizoyn-poioi-xanoyn.html#.U-N3ytJJ3hQ.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates