.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

ΦΑΚΕΛΩΜΕΝΑ 1.200.000 ΑΦΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ !!! ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ & ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ !!!

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΞΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΦΑΚΕΛΩΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ολοκλήρωσε την ψηφιοποίηση των στοιχείων καταθέσεων για 1.270.047 φορολογουμένους και άρχισε ήδη από την περασμένη εβδομάδα να ξεχωρίζει την ήρα από το σιτάρι. Οι φορολογούμενοι με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις ανάμεσα σε καταθέσεις και δηλωθέντα εισοδήματα παίρνουν προτεραιότητα ελέγχου, ενώ θα αποσταλούν και συστημένες επιστολές !!!



Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα» ένας στους έξι φορολογουμένους είναι φακελωμένος όσον αφορά τις τραπεζικές του καταθέσεις και εφόσον η διασταύρωση με τα δηλωθέντα εισοδήματα, όπως έχουν αποτυπωθεί στις φορολογικές τους δηλώσεις, βγάλει σημαντικές αποκλίσεις, ο έλεγχος βρίσκεται πλέον προ των πυλών.

Στα ηλεκτρονικά στοιχεία περιλαμβάνονται όλες οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών για το διάστημα 2002-2014, ενώ δεν πρόκειται για... τυχαίες περιπτώσεις καθώς πρόκειται για «ονόματα» φορολογουμένων που προήλθαν από την «ένωση» αρκετών καταλόγων ή λιστών που έχουν στην κατοχή τους είτε ο ΣΔΟΕ είτε η ΓΓΔΕ (π.χ. λίστα Λαγκάρντ, λίστα Μπόργιανς κτλ.).

Σαφώς δεν είναι και τα 1,2 εκατ. υπό εξέταση πολίτες φοροφυγάδες, με τους αρμόδιους ελεγκτές (περισσότεροι από 150) να εξετάζουν λεπτομερώς όλες τις υποθέσεις, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι δεν θα τους «φάει» πολύ χρόνο, καθώς γίνεται μέσω ενός νέου λογισμικού, που έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί διασταύρωση πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα, μέσα σε 24 ώρες.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» η αξιοποίηση όλων αυτών των δεδομένων προκειμένου να αποκαλυφθούν φοροφυγάδες αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα για τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος πέραν του σύγχρονου λογισμικού θα λάβει την κατάλληλη βοήθεια και από το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, το οποίο ύστερα από ενάμισι έτος κυοφορίας φαίνεται πως βρίσκεται στον προθάλαμο της Βουλής.

Μόλις ψηφισθεί το εν λόγω νομοσχέδιο η ΓΓΔΕ φέρεται να ετοιμάζεται να ξεκινήσει... αλληλογραφία με τα 1,2 εκατ. φορολογουμένων, αποστέλλοντας επιστολές σε αυτούς για τους οποίους θα έχουν εντοπιστεί με ουσιαστικές αποκλίσεις ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και στις καταθέσεις τους.

Ήδη τα πρώτα σημαντικά βήματα έχουν γίνει. Πιο συγκεκριμένα:

- Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη οικοδομήσει μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και τα δηλωθέντα εισοδήματα περίπου 1,2 εκατομμυρίων φορολογούμενων. Πρόκειται για τους φορολογούμενους που περιλαμβάνονται σε βάσεις δεδομένων που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών όπως είναι η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Μπόργιανς, η λίστα των μεγαλοκαταθετών (π.χ. όσων έχουν κάνει μια κίνηση λογαριασμού άνω των 100.000 ευρώ).

- Τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών αφορούν τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2002 (που εντάχθηκε η χώρα στην ευρωζώνη) έως σήμερα.

- Το ειδικό λογισμικό που έχει αναπτύξει το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο (π.χ. ένα τέταρτο) σκανάρισμα όλων των "πρωτογενών" καταθέσεων χρηματικών ποσών και κατηγοριοποίηση ανά έτος. Επί της ουσίας καταγράφεται το καθαρό ποσό που κατατέθηκε στους λογαριασμούς κάθε φορολογούμενου εντός του ίδιου έτους. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος έκανε ανάληψη ενός ποσού και το κατέθεσε σε άλλη τράπεζα αυτή η συναλλαγή δεν εμφανίζεται ως πρωτογενής κατάθεση και ακυρώνεται στον ηλεκτρονικό έλεγχο.

- Τα στοιχεία της πρωτογενών καταθέσεων συγκρίνονται με τα ποσά που δήλωσαν ως εισόδημα οι φορολογούμενοι τα αντίστοιχα έτη.

- Όπου προκύψει θετική διαφορά μεταξύ των καθαρών αυξήσεων στις καταθέσεις και του εισοδήματος που έχει δηλωθεί τότε αυτή η διαφορά θεωρείται αποτέλεσμα φορολογικού ελέγχου. Οι φορολογούμενοι καλούνται σε αυτήν την περίπτωση να δικαιολογήσουν τα ποσά, αν δηλαδή προέρχονται από εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί ή απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία ή αν πρόκειται για λάθος που μπορεί να διορθωθεί.

- Οι φορολογούμενοι που θα πιαστούν στα δίχτυα της παραπάνω διαδικασίας θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην επικείμενη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτου εισοδήματος και να απαλλαγούν από το φορολογικό έλεγχο και ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή καταβάλλοντας φόρο που θα υπολογίζεται με βάση την κλίμακα που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το αδήλωτο εισόδημα. Ουσιαστικά η διαδικασία του "ηλεκτρονικού" ελέγχου λειτουργεί και ως πίεση προς τους φορολογούμενους για να ενταχθούν στη ρύθμιση, όταν αυτή θα έρθει.

Η διαδικασία του ηλεκτρονικού ελέγχου και διασταύρωσης θα χρησιμοποιηθεί για τις περιπτώσεις που έχει ήδη εκδοθεί εντολή φορολογικού ελέγχου για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας προκειμένου να μην καθυστερεί ο έλεγχος, ο οποίος μπορούσε λόγω της γραφειοκρατικής αλληλογραφίας με τις τράπεζες να πάρει μήνες.


πηγη: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates