.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΑΓΟΡΑ: ΕΒΑΛΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΕΝΑ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ !!!

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΡΟΛΑ ΤΟ 26,4% ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2016, συνολικά το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων επί του συνόλου διαμορφώνεται σε 28,1% !!!



Αύξηση, έστω και οριακή, παρουσιάζει το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ σε άλλες περιοχές της Αττικής, με αγορές που κάποτε έσφυζαν από ζωή, όπως η Καλλιθέα, πάνω από τέσσερα στα δέκα καταστήματα παραμένουν με «κατεβασμένα τα ρολά». Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ) δείχνουν ανακοπή της ελαφράς θετικής πορείας που είχε διαφανεί το προηγούμενο εξάμηνο και στασιμότητα –αν όχι επιδείνωση– στην αγορά. Στο τελευταίο συνηγορούν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο. Ο δείκτης κύκλου εργασιών υποχώρησε τον Αύγουστο του 2016 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2015 κατά 3,1%, ενώ ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 2,6%.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την καταγραφή που πραγματοποίησε το ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2016, συνολικά το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων επί του συνόλου διαμορφώνεται σε 28,1%. Στην Αθήνα το ποσοστό κλειστών καταστημάτων διαμορφώνεται σε 26,4%, με σημαντικές όμως διαφοροποιήσεις στις τέσσερις εμπορικές ζώνες του κέντρου της πρωτεύουσας. Από τη μια υπάρχει το εμπορικό τρίγωνο με το ποσοστό κλειστών καταστημάτων να ανέρχεται σε 22,3%, το μικρότερο μεταξύ των τεσσάρων ζωνών, καθώς πρόκειται μεταξύ άλλων και για την κυρίως τουριστική περιοχή της Αθήνας.

Από την άλλη υπάρχει η ζώνη των Εξαρχείων, με το ποσοστό κλειστών καταστημάτων να ανέρχεται σε 34,6%, περιοχή που ουσιαστικά δεν ανέκαμψε ποτέ από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 και που εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από επεισόδια. Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι δύο δρόμοι που βρίσκονται στα Εξάρχεια ή γειτνιάζουν με αυτά, οι οδοί Χαριλάου Τρικούπη και Ιπποκράτους είναι οι δύο από τους τρεις δρόμους με το υψηλότερο ποσοστό λουκέτων στο κέντρο της Αθήνας (43,1% και 37,4% αντιστοίχως). Υψηλό, 33,1%, είναι το ποσοστό κλειστών καταστημάτων και στη ζώνη των κεντρικών οδικών αρτηριών (Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας). Τούτο οφείλεται κυρίως στην υποβάθμιση του τμήματος των δρόμων αυτών που βρίσκεται κοντά στην Ομόνοια.

Στο υπόλοιπο λεκανοπέδιο της Αττικής τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ δείχνουν άνοιγμα της «ψαλίδας» ανάμεσα στις «φτωχές» και «εύπορες» περιοχές. Ετσι, ενώ τα πρώτα χρόνια της κρίσης δεν παρατηρούνταν μεγάλες διαφορές με τα λουκέτα να μην κάνουν διακρίσεις, η συνέχιση της ύφεσης κατέστησε εντονότερες τις εισοδηματικές ανισότητες. Από τη μια πλευρά έχουμε τις αγορές της Καλλιθέας και του Περιστερίου με τα ποσοστά κλειστών καταστημάτων να έχουν εκτοξευθεί σε 43,5% και 29,7% αντιστοίχως, ενώ από την άλλη έχουμε τη Γλυφάδα και την Κηφισιά με τα ποσοστά κλειστών καταστημάτων να περιορίζονται σε 10,7% και 18,1% αντιστοίχως. Μάλιστα και στις δύο αυτές περιοχές το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων βαίνει διαρκώς μειούμενο.


πηγη: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates