.

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΣΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ELA, ΤΟΥ GREXIT ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩ !!!

Γράφει ο Κυριάκος Τόμπρας

Η διαδικασία του ELA ρυθμίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από απόρρητα πρωτόκολλα και μνημόνια συνεργασίας μεταξύ της EKT και των εθνικών κεντρικών τραπεζών, με αποτέλεσμα ο καθένας να μπορεί να λέει και να γράφει ότι θέλει, χωρίς κανείς να μπορεί να τον διαψεύσει !!!

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΣΑΦΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΕΥΡΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ !!!

Είναι η θεμελιώδης αρχή πάνω στην οποία είναι δομημένο το νομισματικό και το τραπεζικό σύστημα ολόκληρου του πλανήτη !!!
Από τη διαδικασία της έκδοσης και κυκλοφορίας του χρήματος, μέχρι τον πολύπλοκο και αδύνατο να κατανοηθεί από το πολιτικό σύστημα, μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας, τον ELA !!!  




Διερωτάται σήμερα το bankingnews "Τι θα συμβεί με το ELA των τραπεζών εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ;;;" !!!

Πέρα από την βασική διαφωνία μου ως προς το αυθαίρετο συμπέρασμα του αρθρογράφου ότι αυτό δήθεν θα σημάνει αυτόματα τη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, πράγμα αδύνατο να συμβεί κατά το άρθρο 140, παρ. 3 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, το βασικό σενάριο για τον ELA στην περίπτωση της ελληνικής χρεοκοπίας εντός ευρώ είναι το εξής :
  • Τα 80 περίπου Δις του ELA θα περιέλθουν αυτόματα στο δημόσιο χρέος, αφού το ελληνικό δημόσιο είναι εγγυητής των ελληνικών τραπεζών προκειμένου αυτές να μπορούν να προσφεύγουν στο μηχανισμό ELA της TτΕ, με αποτέλεσμα να έχουν και αυτά την τύχη του δημοσίου χρέους, που θα αυξηθεί αντίστοιχα κατά 80 Δις και, έτσι, θα διογκώσει ακόμη περισσότερο τη ζημία των δανειστών και, εν προκειμένω της ΤτΕ και της ΕΚΤ.
  • Παράλληλα, με τον ίδιο ανωτέρω τρόπο, θα περάσει στο δημόσιο χρέος και το ελληνικό χρεωστικό υπόλοιπο της πλατφόρμας πληρωμών του ευρωσυστήματος TARGET 2, που σήμερα ανέρχεται τουλάχιστον στα 60 Δις ευρώ.  
Έτσι, η περίπτωση της ελληνικής χρεοκοπίας, εκτός από το επίσημο χρέος των 320 Δις, από τα παράγωγα και τις εγγυήσεις του δημοσίου στην ΕΚΤ, που όλα μαζί ξεπερνάνε τα 600 Δις, θα φορτώσει στους δανειστές ένα ακόμη κανόνι της τάξης των 140 περίπου Δις, ήτοι όλα μαζί κοντά στα 750 Δις !!!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ :

Απ' όποια μεριά και να το αναλύσεις, η ελληνική χρεοκοπία εντός ευρώ, επειδή τελικά συμφέρει μόνο την Ελλάδα, όπως αντίστοιχα τα άρθρα 99 και 106 Β συμφέρουν μόνο τις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και όχι τους δανειστές τους, δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί.

Θα μπορούσε να συμβεί μόνον εφόσον αυτή λειτουργούσε υπέρ των δανειστών, πράγμα εν προκειμένω αδύνατο, ακόμη και αν η ανάλυση περιοριστεί στα στενά, μικροοικονομικά περιθώρια του ελληνικού χρέους και του τραπεζικού μας συστήματος, χωρίς να ληφθούν καθόλου υπ 'όψη οι ευρύτερες διεθνείς μακροοικονομικές, νομισματικές, χρηματοοικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες που θα προκύψουν σε μια τέτοια περίπτωση, οι οποίες είναι δυσθεώρητες για τον απλούστατο λόγο ότι, κατά τους κορυφαίους οικονομολόγους και αναλυτές του πλανήτη, είναι ακόμη αχαρτογράφητες.

Και πως να μην είναι αχαρτογράφητες όταν κανείς σήμερα δεν γνωρίζει ποιο είναι το πραγματικό ύψος των νομισματικών παραγώγων ευρώ/δολαρίου, ποιο είναι το μέγεθος της μόχλευσης με την οποία χρηματοδοτήθηκαν τα αντίστοιχα συμβόλαια, ποιες είναι κατά ποσό και νόμισμα οι εμπλεκόμενες τράπεζες, ποιοι θα κερδίσουν και ποιοι θα χάσουν στην περίπτωση που το ευρώ βρεθεί ένα πρωί να διαπραγματεύεται στο 0,85 του δολαρίου ;;; 

Διαβάστε λοιπόν το σχετικό άρθρο από το bankingnews, έχοντας υπ' όψη σας ότι κατ' αρχήν GREXIT δεν υπάρχει και ότι η χρεοκοπία εντός ευρώ είναι το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό όπλο της Ελλάδος απέναντι στους δανειστές !!! 

Το μοναδικό ζήτημα που μπορεί να προκύψει στην περίπτωση της ελληνικής χρεοκοπίας εντός ευρώ - αλλά παραδόξως δεν αναφέρεται από τον αρθρογράφο - είναι η αποβολή της Ελλάδος από την πλατφόρμα TARGET 2.
Αυτό στην πράξη θα ισοδυναμούσε με τη μη αποδοχή των ελληνικών πληρωμών σε ευρώ από τα υπόλοιπα τραπεζικά συστήματα της ευρωζώνης.
Δεν ισοδυναμεί όμως με εν τοις πράγμασι GREXIT, αφού οι πληρωμές θα μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται μέσα από τα τραπεζικά συστήματα και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες συναλλαγών τρίτων χωρών.

Όμως, και το σενάριο του κλεισίματος της πλατφόρμας του TARGET 2, παρότι αχαρτογράφητο, είναι επίσης απίθανο, αφού αυτή είναι Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ 2/3,  ρητά προσδιοριζόμενη ως ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ της ευρωζώνης, που λαμβάνεται στα πλαίσια ειδικής για το σκοπό αυτό συνόδου !!!

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ BANKINGNEWS :

Τι θα συμβεί με το ELA των τραπεζών εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ;;;

Πώς ερμηνεύει τον κανονισμό της ΕΚΤ η JP Morgan
Τι θα συμβεί με τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) εάν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών και χρεοκοπήσει;
Την απάντηση δίνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο κανονισμός λειτουργίας του ELA…
Αν και οι κανονισμοί - όπως ο Mario Draghi έχει παραδεχθεί - είναι αόριστες κατευθυντήριες γραμμές, που επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών, εντούτοις παρέχουν ένα αρχικό πλάνο για το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Τι θα συμβεί επομένως εάν η Ελλάδα δεν καταβάλλει την 1η Μαΐου τα 200 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ;
Αρκετοί θεωρούν πως μία ενδεχόμενη στάση πληρωμών θα συνεπάγεται την απευθείας κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και την έξοδο από την Ευρωζώνη.
Όμως, ας δούμε - με τη βοήθεια της JP Morgan - τι αναφέρει το καταστατικό της ΕΚΤ:
Το βασικό συμπέρασμα, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, είναι πως η ΕΚΤ μπορεί να δράσει όπως ακριβώς θέλει, καθώς οι κανόνες είναι αόριστοι και δεν παρέχουν μία αυστηρή «γραμμή» δράσης.
Ο ELA, σύμφωνα με την ΕΚΤ, αποτελεί ένα μηχανισμό υποστήριξης τραπεζών, οι οποίες αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα ρευστότητας, τα οποία ωστόσο, δεν παρακωλύουν τη λειτουργία του ευρωσυστήματος.
Εάν ο θεσμός - τράπεζα κριθεί αφερέγγυος/α ή το πρόβλημα αποδειχθεί μόνιμο και όχι προσωρινό ή παρεμποδίζεται η λειτουργία του ευρωσυστήματος, τότε η ΕΚΤ μπορεί να συρρικνώσει ή να άρει τη στήριξη του ELA με την ψήφο των 2/3 των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου.





Συγκεκριμενοποιώντας τους άνωθεν κανόνες στην ελληνική περίπτωση, η JP Morgan εικοτολογεί τα εξής:
Η Ελλάδα, εφόσον κηρύξει στάση πληρωμών αλλά επιθυμεί τη συνέχιση της στήριξης του ELA, είναι πιθανόν να ισχυριστεί τα εξής:
- Το ελληνικό δημόσιο πλήττεται από ένα προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας και σκοπεύει να αποπληρώσει κανονικά τις επόμενες δόσεις
- Το ελληνικό δημόσιο θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του προς τις ελληνικές τράπεζες
Βέβαια, ορισμένα μέλη της ΕΚΤ θα ισχυριστούν πως τα προβλήματα της Ελλάδας είναι μόνιμα και επομένως πρέπει να διακοπεί η στήριξη του ELA.
Ωστόσο, προκειμένου να προωθηθεί η διακοπή της χρηματοδότησης των τραπεζών θα απαιτηθεί η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας, ήτοι τα 2/3 των μελών της ΕΚΤ.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο προϋποθέτει μία καταρχήν γενναία και ριψοκίνδυνη πολιτική απόφαση, οι συνέπειες της οποίας θα οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.

Υποσημείωση bankingnews.gr

Το ELA την τρέχουσα περίοδο φθάνει τα 74 δισ. προς τις ελληνικές τράπεζες.
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει το τραπεζικό σύστημα ακόμη και υπό καθεστώς χρεοκοπίας.
Οι πιθανότητες η ΕΚΤ να αδειάσει το ελληνικό banking είναι στην κυριολεξία ελάχιστες.

Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr
SSL Certificates