.

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΝΟΜΟΣ 128/75 : ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ !!!

Γνωρίζετε πως όσοι έχετε συνάψει συμβάσεις στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, καταβάλλετε την περίφημη εισφορά 0,6% του νόμου 128/75 ;;; 
ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν πρόκειται για κάποια «ψιλά γράμματα» με στόχο να ευνοηθούν οι τράπεζες !!! 


Η εν λόγο εισφορά 0,6% του νόμου 128/1975 η οποία εμφανίζεται στις συμβάσεις δανείων. Όταν θεσπίστηκε η εισφορά αυτή, σκοπός της ήταν η επιδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων, σκοπός ο οποίος έχει καταργηθεί καθώς απαγορεύεται από την κοινοτική νομοθεσία !!! 


Η εισφορά καταλήγει σε κωδικό για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ανακούφιση πυροπαθών κ.λπ. Οι ίδιοι οι εξαγωγείς έχουν ζητήσει την κατάργησή της, τη μείωσή της ή τουλάχιστον να απαλλαγούν οι ίδιοι από την καταβολή της !!!

Το Ιστορικό 

Το 1975, με την συνεργασία των τότε υπουργών Συντονισμού Παναγή Παπαληγούρα και Οικονομικών Ευάγγελου Δεβλέτογλου, ψηφίστηκε ο Νόμος 128 ο οποίος επέβαλε μια ποσοστιαία επιβάρυνση στα πάσης φύσεως επιτόκια καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Σκοπός της περίφημης εισφοράς του Ν. 128/75 ήταν να δημιουργηθεί ένας «κουμπαράς» ο οποίος θα πριμοδοτούσε τον δανεισμό των εξαγωγικών επιχειρήσεων ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι εξαγωγές της χώρας.
Είναι μια από τις πολλές περιπτώσεις χρεώσεων υπέρ τρίτων που έχουν καταγγελθεί από τους πολίτες στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που κατασκεύασε το Υπουργείο Ανάπτυξης, ακολουθώντας τις επιταγές της Τρόικας !!!

Γνωρίζετε ότι όταν αγοράζετε χαρτί για τον εκτυπωτή σας, στην τιμή έχει ενσωματωθεί και ποσό το οποίο καταλήγει σε οργανισμούς διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας;;; Ή ότι όταν εκδίδεται διαβατήριο, πληρώνετε παράβολο –για μία ακόμη φορά – υπέρ του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ);;; 

Σήμερα ο σκοπός αυτός δεν υφίσταται πλέον, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει την πάσης φύσεως πριμοδότηση οποιασδήποτε επιχειρήσεως, στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης. 
Όμως, η εισφορά του Ν. 128/75 ζει και βασιλεύει !!! 
Η επιβάρυνση που φέρνει σήμερα στα επιτόκια των καταναλωτικών και των επιχειρησιακών δανείων είναι 0,60% ενώ στα στεγαστικά δάνεια 0,12%. Το οξύμωρο είναι ότι, εφ’ όσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπει τις επιδοτήσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων, τα έσοδα από την συγκεκριμένη εισφορά δεν μπορούν να καταγραφούν στον προϋπολογισμό !!! 
Πού πάνε τότε ;;; Τηρούνται σε ειδικό λογαριασμό «εκτάκτων εσόδων» του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι να διοχετευθούν όπου αποφασίσει η Κυβέρνηση !!!

Για  να πάω όμως και λίγο παραπέρα..... 
Τι σημαίνει αυτό το «έκτακτο έσοδο»;;;
Σημαίνει πως όλα τα τραπεζικά δανειακά προϊόντα που διατηρούν χαμηλές τοκοχρεωλυτικές δόσεις με την εν λόγο εισφορά, επί της ουσίας παρατείνουν τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου και, συνεπώς, αυξάνουν το ποσό που εν τέλει θα καταβάλει ο δανειολήπτης ως εισφορά !!!
Συνεπώς, το κράτος-νταβατζής έχει συμφέρον να διατηρούνται υψηλά τα επίπεδα δανεισμού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Μετριοπαθείς υπολογισμοί προσδιορίζουν την συνολική επιβάρυνση των δανειοληπτών λόγω του Ν. 128/75 σε 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την τελευταία πενταετία. Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη !!!

Επίσης, η επιβολή φόρου ή εισφοράς άνευ λόγου (εκτός αν αποτελεί λόγο το «δώστα μου και θα δω τι θα τα κάνω») αποτελεί, εκτός από παγκόσμια πρωτοτυπία, ευθεία αντίθεση στις διεθνώς παραδεκτές -θεσμοθετημένες ή μη- αρχές δικαίου. 
Αισιοδοξούμε πως μια προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα αϋπνίας σ’ αυτούς που διαχειρίζονταν δίκην τσιφλικάδων τα οικονομικά της χώρας !!!

Συμπερασματικά, η εισφορά του Ν. 128/75 αποτελεί καθαρό χαράτσι το οποίο επιβαρύνει άνευ λόγου και αιτίας το κόστος δανεισμού και το οποίο - κατά πάσα πιθανότητα - συνιστά παράνομη πράξη επενδεδυμένη τον μανδύα της νομιμότητας !!!
Εμείς το έχουμε ήδη καταγγείλει και θα χαρούμε πολύ αν εκδοθεί ποτέ δικαστική απόφαση που θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να επιστρέψει τα «έκτακτα έσοδά» της, έστω και σε δόσεις (όπως τον ΛΑΦΚΑ) !!!

Γράφει ο Γεώργιος Κοντός
SSL Certificates