.

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ, ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ !!!

Προχειρότητα, δυσλειτουργία, έλλειψη συντονισμού και αντιφατικότητα χαρακτηρίζουν τον πρώτο απολογισμό των πεπραγμένων της νέας Γενικής Γραμματέως Εσόδων !!!
  1. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τι έχει εισπραχθεί από τον ΕΝΦΙΑ !!!
  2. Παραμένουν οι δυσλειτουργίες στο TAXISNET !!!
  3. Το νέο σύστημα απόδοσης ΦΠΑ (αποδίδω μόνον ότι εισπράττω)  κατόρθωσε να μην είναι ελκυστικό για τις επιχειρήσεις, αφού τελικά εντάχθηκε ποσοστό μικρότερο του 1% !!!
  4. Συνεχίζουν να χρεώνονται με ΕΝΦΙΑ οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς !!!
  5. Συνεχίζει το αλαλούμ με την φορολόγηση των παροχών σε είδος στους υπαλλήλους !!!
  6. Δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι εγκύκλιοι για τους παρακρατούμενους φόρους των συναλλαγών και οι επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν τι πρέπει να πράξουν !!!
ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΘΛΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΥ ΧΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ !!!



Τα έργα και οι πρώτες 100 ημέρες της κας Σαββαϊδου !!!

Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται. Και το πρωί, δηλαδή οι πρώτοι μήνες της θητείας της νέας γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κας Κατερίνας Σαββαϊδου, δυστυχώς για τους φορολογούμενους, δεν προδιαγράφουν σίγουρη επιτυχία. Αντιθέτως. Δείχνουν ότι η αντίληψη της αγοράς και της καθημερινής λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού δεν περισσεύει. Ενός μηχανισμού ο οποίος συναλλάσσεται με εκατομμύρια φορολογούμενους και υποτίθεται ότι τους λύνει προβλήματα, αντί να τους τα δημιουργεί.

Βρισκόμαστε ήδη στις 15 Οκτωβρίου και η κα Σαββαϊδου δεν είναι ακόμη σε θέση να ενημερώσει την κυβέρνηση για το ακριβές ποσό ΕΝΦΙΑ που έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι. 
Το πόσο κρίσιμο είναι αυτό για τη συνεχιζόμενη εξ αποστάσεως διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι περιττό να εξηγηθεί. Ωστόσο, οι όποιες δικαιολογίες για την τεράστια καθυστέρηση που εμφανίζεται στο να ενημερωθεί το taxisnet με τις πληρωμές φόρων από τους φορολογούμενους, δεν μπορούν να καλύψουν το γεγονός ότι κάποιοι φαίνεται ότι εργάζονται με ρυθμούς αναντίστοιχους των απαιτήσεων της εποχής.

Μεγάλο και επτάψυχο φαίνεται ότι είναι και το πρόβλημα συνολικά του taxisnet, την ευθύνη για το οποίο ως προϊσταμένη και της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών, φέρει η κα Σαββαϊδου. 
 Όσοι προσπαθούσαν να μπουν στο σύστημα την ημέρα που φορτώθηκαν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ μετά τις διορθώσεις στα εντός σχεδίου αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος οικόπεδα βίωσαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει ιντερνετική ταλαιπωρία. Αντί το ίντερνετ να εξυπηρετεί, στην περίπτωση της ΓΓΔΕ φαίνεται ότι είναι συνώνυμο της ταλαιπωρίας. 
Με ένα απλό ερώτημα σε έναν από τους χιλιάδες φοροτεχνικούς, η κα Σαββαϊδου θα είχε αντιληφθεί το Γολγοθά τους τις τελευταίες ημέρες των προθεσμιών για κάθε είδους δηλώσεις.

Και δεν είναι μόνο τα τεχνικής φύσεως προβλήματα -στα οποία θα μπορούσε κάποιος να έχει μια επιείκεια για τις πράξεις ή τις παραλείψεις της ΓΓΔΕ. 
Είναι και αυτά που ταλαιπωρούν και καθιστούν «τρύπες στο νερό» ακόμη και εξαγγελίες που έχει πάρει επάνω του ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. 
Στην απόφαση για την εφαρμογή του συστήματος «πληρώνω ΦΠΑ μόνο εφόσον τον εισπράττω» η ΓΓΔΕ εξάντλησε τη φαντασία της στο να το… ακυρώσει στην πράξη. 
Αποκαλύπτοντας μια βαθιά και δυνατή σχέση με τους τύπους έγραψε στην απόφαση ότι απαιτούνται πρόσθετα βιβλία (και κατ’ επέκταση διοικητικό κόστος) για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να ενταχθούν στο σύστημα. Και το καλύτερο. Απαιτούνται πρόσθετα βιβλία και για τις επιχειρήσεις που δεν θα ενταχθούν στο σύστημα αλλά θα κάνουν το λάθος να πάρουν ένα τιμολόγιο με επιχείρηση που έχει ενταχθεί. Και σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται πρόσθετο βιβλίο και ενημέρωση ανά τρίμηνο του ήδη γονατισμένου taxisnet. Κατά τα άλλα απορούν στο υπουργείο Οικονομικών γιατί μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει ένταξη στο σύστημα δεν ξεπερνούν ούτε το 1% του συνόλου των επιχειρήσεων.

Ας επιστρέψουμε στον ΕΝΦΙΑ. 
Χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ακίνητα στην Κεφαλονιά (όλο το νησί έχει με διάταξη απαλλαγεί από το φόρο) , έχουν αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ( έχουν επίσης με διάταξη απαλλαγεί από το φόρο) ή απαλλοτριωμένα ακίνητα ( και αυτά έχουν απαλλαγεί) με έκπληξη διαπιστώσαν ότι πληρώνουν ΕΝΦΙΑ. 
Τους έχει επιβληθεί συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ. 
Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί με έναν ιδιότυπο τρόπο (μέθοδο των τριών) όπου ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό από πού προέρχεται αυτός. 
 Επίσημες απαντήσεις δεν έχουν δοθεί για αυτό.
Και πάμε στο καλύτερο. 
Η επικεφαλής της ΓΓΔΕ εξέδωσε πρόσφατα μια απόφαση με την οποία έδειξε ότι δεν έχει διδαχθεί και πολλά από τα παθήματα των προκατόχων της. 
Την απόφαση για την φορολόγηση των παροχών σε είδος. 
Με έναν ερμηνευτικό ακροβατισμό (ο λόγος για τον οποίο ακόμη αναζητείται) απήλλαξε -και ορθώς- τα εταιρικά κινητά από τη φορολόγησή τους ως εισόδημα. 
Εν ψυχρώ, όμως, διεύρυνε τη φορολογική βάση ερμηνεύοντας διάταξη του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και έβαλε φόρο εισοδήματος σε παροχές που λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί, όπως είναι η κάλυψη βρεφονηπιακού σταθμού ή ιατρικών εξόδων που πληρώνει η επιχείρηση. 
Το χειρότερο είναι ότι η επικεφαλής της ΓΓΔΕ επιχείρησε την ίδια ημέρα (προφανώς μετά την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου) να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αλλά μόνο στα λόγια. 
Η εγκύκλιος παρά τις προφορικές διευκρινίσεις είναι ακόμη σε ισχύ και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το νέο έτος.
Πάμε και στις επιχειρήσεις. 
Ακόμη περιμένουν να μάθουν αν πρέπει να παρακρατήσουν φόρους από διάφορες συναλλαγές καθώς οι εγκύκλιοι για την εφαρμογή διατάξεων δεν έχουν ακόμη εκδοθεί.
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα πεπραγμένα της νέας ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι τα λάθη της απειρίας. Μόνο που η κυρία Σαββαϊδου δεν είναι άγνωστη στη γραφειοκρατία του υπουργείου Οικονομικών. ‘Εχει διατελέσει σύμβουλος σε πολλά φορολογικά ζητήματα στο παρελθόν. Ένα από αυτά που λένε οι συνομιλητές της όμως είναι ότι πλέον πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι σύμβουλος. Είναι επικεφαλής. Ίσως, στην πιο νευραλγική καρέκλα της δημόσιας διοίκησης. Μια καρέκλα που έχει αποδειχθεί ότι δεν συγχωρεί πολλά λάθη και παραλείψεις. Εύκολα γίνεται… ηλεκτρική!

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates